علت نام‌گذاری این محصول به عنوان ورق سیاه چیست

معرفی صفر تا صد ورق سیاه امروزه استفاده از ورق‌های فلزی از جمله ورق گالوانیزه، ورق سیاه، ورق رنگی،&

توسط GISOOYEKHABAR در 28 آذر 1401

معرفی صفر تا صد ورق سیاه

امروزه استفاده از ورق‌های فلزی از جمله ورق گالوانیزه، ورق سیاه، ورق رنگی، ورق روغنی و… در صنایع مختلف رایج است. جنس ورق‌های فولادی می‌تواند از فولاد، مس، آلومینیوم یا برنج باشد. ورق سیاه یکی از پرکاربردترین ورق‌های فولادی است. این ورق از خاصیت انعطاف‌پذیری، دوام و مقاومت بالایی برخوردار است. از این رو در صنایع مختلف کاربرد دارد و مزایای آن سبب تمایز آن با دیگر ورق‌ها شده است. به طور کلی ورق‌های فلزی به دو روش نورد سرد و گرم تولید می‌شود. روش تولید ورق سیاه به صورت نورد گرم است. در این بخش با ما همراه باشید تا با مراحل تولید انواع ورق سیاه آشنا شوید.

از رایج ترین محصولات فولادی می توان به ورق نورد گرم یا ورق سیاه  اشاره کرد در این مطلب قصد داریم اطلاعات شما را در زمینه ورق سیاه از جمله قیمت ورق سیاه ویژگی های ورق سیاه و موارد کاربرد و ساخت ورق  بالا ببریم .

علت نام‌گذاری این محصول به عنوان ورق سیاه چیست؟

ورق سیاه یک صفحه آهنی است که به دو صورت رول و شیت یا همان برش خورده به بازار عرضه می‌شود. اما چرا به این محصول ورق سیاه گفته می‌شود؟ همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد؛ ورق سیاه با استفاده از تکنولوژی نورد گرم تولید می‌شود. از آنجایی که در این شیوه تولید، مواد اولیه در معرض دمای بالا قرار گرفته و ذوب می‌شود؛ رنگ تیره و کدری به خود می‌گیرد. به همین خاطر در بازار به این ورق‌ها که ظاهر و رنگ تیره‌تری دارند؛ ورق سیاه گفته می‌شود.

مراحل تولید ورق سیاه

حال که نسبت به روش تولید این ورق شناخت پیدا کردید، برای درک بیشتر موضوع بهتر است با مراحل تولید آن نیز آشنا شوید. به طور کلی تولید ورق سیاه با استفاده از نورد گرم در چند مرحله به صورت زیر انجام می‌شود.

مرحله ذوب

اولین گام در تولیداین ورق، مرحله ذوب کردن است. برای تبدیل فولاد به صفحه‌های نازک، ابتدا باید آن‌را پردازش کرد. جهت این کار باید فولاد موردنظر ذوب شود، تا به یک شمش قابل پردازش تبدیل شود. در این شرایط است که می‌توان شمش‌های یکنواخت شده را تحت فشار، به صورت ورق‌های مسطح تولید کرد. برای تولید هر نوع از مقاطع فولادی، مرحله ذوب کردن یکی از مراحل غیرقابل حذف است که برای انجام آن نیاز به کوره پیشگرم است.

مرحله ریخته گری

یکی از مراحل تولید ورق سیاه که نقش موثری در ساخت این ورق دارد، مرحله ریخته‌گری است. در این مرحله، فولاد ذوب شده را داخل بوته ریخته تا به شکل قالب‌های موردنظر دربیاید. زمان دقیق انجام مرحله ریخته‌گری زمانی است که فولاد به حالت مایع است. فولاد پس از خنک شدن به شکل قالب درمی‌آید بنابراین به یک جسم مستطیلی تبدیل می‌شود که شمش نام دارد.

مرحله پوسته زدایی

پوسته‌زدایی یکی از مراحلی است که برای تولید ورق سیاه با کیفیت بالا، لازم و ضروری است. شمش‌ها که به عنوان ماده اولیه در ساخت ورق سیاه در نظر گرفته می‌شوند، باید عاری از هرگونه آلودگی باشند. جهت انجام این کار، هنگامی که شمش‌ها سرد شدند اقدام به تمیز کردن آن از طریق پوسته‌زدایی می‌شود. برای پوسته‌زدایی از یک مخلوط شیمیایی استفاده می‌شود تا هر گونه آلودگی از سطح شمش‌ها پاک شود.

مرحله نورد و آنیل

یکی از مهم‌ترین مراحل تولید ورق سیاه، این مرحله است. در این مرحله با استفاده از دو غلطک بزرگ، شمش‌های فولادی را به صورت حرکت رفت وبرگشتی نازک می‌کنند. روند نازک کردن تا جایی ادامه پیدا می‌کند تا شمش‌ها به ضخامت محصول نهایی برسند. به عنوان یک نکته‌ی کلیدی در نظر داشته باشید، زمانی که شمش‌ها دائما از بین غلطک‌ها عبور می‌کنند، سخت می‌شوند. در نتیجه برای حفظ کیفیت و زیبایی محصول، بهتر است شمش‌ها بازپخت شوند و دوباره مرحله آلودگی زدایی انجام شود. دمای فولاد در مرحله‌ی بازپخت باید در حد گرم شدن باشد و به هیچ وجه نباید ذوب شود.

مرحله خنک کاری

در مرحله‌ی خنک‌کاری، با استفاده از روش‌های مشخص و در مدت زمان معین اقدام به خنک‌کاری محصول می‌کنند. تغییر در مشخصات و ویژگی‌های ورق سیاه، ناشی از تفاوت در روش خنک‌کاری است.

مرحله کلاف پیچ

در مرحله‌ی آخر از ورق تولید شده به صورت کلاف بسته‌بندی می‌شود. ورق سیاهی که به این صورت بسته‌بندی می‌شود، حمل‌ونقل آن نسبت به روش بسته‌بندی دیگر آسان‌تر است.

 

کاربرد ورق سیاه

همانطور که گفته شد انواع ورق سیاه به دو صورت کلاف و رول تولید می‌شوند. ورق‌های سیاه به صورت شیت دارای کاربردهای مختلفی هستند. از جمله مهم‌ترین آن ساخت لوله و پروفیل است. همچنین برای ساخت چارچوب درب، پمجره‌های آهنی، ستون ها، لوله‌های گاز، قوطی، لوله‌های آب و… استفاده می‌شود. از دیگر کاربرد ورق سیاه می‌توان به کشتی‌سازی، سوله‌سازی، مخزن داخلی آبگرمکن، کفی‌های تریلی، کانتینرها، خودروسازی … اشاره نمود.

 

عوامل موثر بر قیمت ورق سیاه

کارخانه تولید کننده، طول، عرض و ضخامت محصولات مهم‌ترین عوامل موثربر قیمت ورق سیاه هستند. به علاوه، وزن ورق سیاه، قیمت ارز، نرخ سوخت، هزینه‌‌های حمل و نقل، انبارداری، روش‌های تولید، نوسانات بازار بورس و… نیز بر قیمت نهایی ورق‌ سیاه اثرگذار است. قیمت ورق سیاه همچنین به استاندارد مورد استفاده در ساخت هر نوع وابسته است. قیمت ورق سیاه برشی، قیمت ورق سیاه st37 و st52 با یکدیگر متفاوت خواهد بود.

 

کمترین ضخامت ورق سیاه چقدر است؟

ورق‌های فولادی در دو حوزه صنعت و ساختمان کاربرد دارند و همان‌طور که می‌دانید به دو روش نورد گرم و نورد سرد ساخته می‌شوند. یکی از خروجی‌های شیوه نورد گرم، ورق سیاه است که این نام را از شکل ظاهری آن گرفته‌اند. برای ساخت انواع ورق سیاه، کوره‌های مواد مذاب بزرگ با حرارت بالا را به کار می‌برند که سبب می‌شود ظاهر ورق مات و سیاه باشد.

 زمانی که تختال‌ها در کوره مواد مذاب به دمای ۱۲۸۰ می‌رسند، باید در سایزهایی بین ۱.۲ تا ۱۶ میلی‌متر برش داده شوند تا به‌صورت کلاف‌بندی عرضه گردند. بیشترین طول این ورق، ۱۲ بوده و کمترین سایز نیز یک متر است. چهار سایز ۱۰۰، ۱۲۵، ۱۵۰ و ۲۰۰ را برای عرض ورق‌های سیاه در نظر می‌گیرند. لازم به ذکر است که استانداردهای ذکر شده در ورق سیاه، با آلیاژ st37 به‌کار رفته‌اند

 

آخرین مطالب